ΚΑ1-Κινητικότητα των Ατόμων που Δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Νεολαίας-“Act non-formal”

Σεμιναριακός κύκλος TC Erasmus+ KA 1, Κινητικότητα εκπαιδευτών (mobility of youth workers) “Act non-formal” (project number: 2016-2-DE04-KA105-014717) για το θέατρο, την εκπαίδευση, την κοινωνική συνοχή και τις κοινές Ευρωπαϊκές αξίες (σεβασμός της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων)

Οργανισμός:

 NaturKultur e.V., Γερμανία

Ημερομηνία:

 16-24 Μαρτίου 2017

Τόπος:

Gruppenhaus Lehmann, St Andreasberg, Γερμανία

Συνεργαζόμενοι οργανισμοί και χώρες:

  1.  Notte Euromediterranea del Dialogo – Ιταλία
  2. Hellenic Youth Participation – Ελλάδα
  3. Silver Fox North East CIC – Μεγάλη Βρετανία
  4. Youth For The Environment- Y4TE – Μάλτα
  5. Asociatia Monomyths – Ρουμανία
  6. Walk Together Association – Βουλγαρία
  7. Noored Ühiskonna Heaks – Εσθονία
  8. Ayuntamiento de Villalbilla – Ισπανία

Συμμετέχοντες (ελληνική αποστολή):

Δήμητρα Αντόνι, Άννα Μ., Αγγελική Μαθιουδάκη, Κυριάκος Παπαδόπουλος

Μια ξεχωριστή εμπειρία Erasmus+ στη Γερμανία…

Πριν το TC Act non-formal! το κοινό μας σημείο ήταν ότι είχαμε όλοι στο βιογραφικό μας επαγγελματικές ή εθελοντικές ασχολίες και πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση και αναγνωρίζαμε την παιδευτική αξία των τεχνών (ιδιαίτερα του θεάτρου) και της δημιουργικής γραφής στην αγωγή και στη δια βίου μάθηση. Έτσι, παρά τις διαφορετικές μας σπουδές (καλλιτεχνικές, παιδαγωγικές, θετικές, επιστήμες ζωής) και αφετηρίες δεν δυσκολευτήκαμε να δέσουμε σαν ομάδα στο σεμινάριο.

IMG_7035 (800x533)

Κατά τις μέρες του σεμιναρίου, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με πρωτότυπες εκπαιδευτικές μεθόδους που εμπλέκουν διαφορετικές τέχνες και τεχνικές, όπως το θέατρο, τη δημιουργική γραφή, το θέατρο του καταπιεσμένου και με τη αυτοσχεδιαστικής θεατρικής δράσης με αφορμή απλά σκηνικά αντικείμενα. Η παραπάνω εμπειρία αποκτήθηκε μέσω της συμμετοχής μας στα εργαστήρια των εκπαιδευτών Maria Diaz Durillo και Mohammed Awwad καθώς και με τις τεχνικές των live installation, της εξομοίωσης παράστασης αυτοσχεδιαστικού θεάτρου σε καφέ-θέατρο κ.ά. καθώς και μέσω της συμμετοχής μας στην οργάνωση των δικών μας εργαστηρίων που ήταν ένα από τα αποτελέσματα του Act non-formal!.

IMG_7369 (800x533)

Συναρπαστική ήταν, επίσης, η συμμετοχή μας σε διαδικασίες κανόνων σεβασμού και λήψης αποφάσεων με συλλογικό τρόπο π.χ. χάρη στη θέσπιση κοινών κανόνων μέσα από το διάλογο, χάρη στις ομάδες αναστοχασμού (reflection groups), χάρη στη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων π.χ. κουζίνας και τουαλετών με την εθελοντική βοήθεια όλων κ.ά.

IMG_7057 (800x533)

Η καθημερινότητά μας έγινε απόλαυση πολύ γρήγορα και παρά τα πολλά κράτη προέλευσής μας (Γερμανία, Εσθονία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Ισπανία, Παλαιστίνη και Ελλάδα), το διαφορετικό πολιτισμικό, επαγγελματικό ακόμη και ηλικιακό υπόβαθρό μας, είχαμε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τα στερεότυπά μας μέσα από τα εθνικά μας δείπνα, τους διαγωνισμούς μας και τα άτυπα καλλιτεχνικά εργαστήρια (π.χ. εθνικών χορών και φολκλορικών κατασκευών) που ανταλλάσαμε και που κατέληγαν σε ένα κεφάτο πάρτυ ως αργά. Γενικά, υπήρχε ζεστό κλίμα μεταξύ μας, υπήρξαν γνωριμίες, συμπάθειες, φιλίες αλλά και χώρος για όλα τα συναισθήματα. Κάτι που επίσης θα μείνει ήταν οι συζητήσεις μας πάνω σε διάφορα θέματα, όπως σε σχέση με τους πρόσφυγες, με τις εθνικιστικές εξάρσεις και διαμάχες στην Ευρώπη και στον κόσμο, με τους διαφορετικούς ή/και παρόμοιους τρόπους οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες μας, με θέματα καθημερινότητας που πρόσφεραν μια μοναδική δυνατότητα τόσο για εποπτική ματιά της ζωής στις χώρες των συμμετεχόντων όσο και για προσωπική, κοινωνική και πολιτική αφύπνιση. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές (ειδικά στους Svejna Oltmanns και Slobodan Djurovic) γιατί άκουγαν τις ανάγκες μας και μας έκαναν να αισθανθούμε ότι συμμετείχαμε στο δικό μας σεμινάριο.